Zoals je weet kan je op dit platform snel en makkelijk extra geld verdienen. Dat is mooi, maar hoe zit het met deze extra inkomsten uit overig werk? Moet ik hier belasting over betalen? Moet ik inkomsten uit overig werk aangeven bij de belastingdienst? In dit artikel geven we je hier meer duidelijkheid over:

  1. Wat ziet de belastingdienst als bijverdiensten?
  2. Moet ik bijverdiensten opgeven?
  3. Hoe moet ik bijverdiensten opgeven?
  4. Hoe controleert de belastingdienst dit ?
handje geld verdient door inkomsten uit overig werk.

Wat ziet de belastingdienst als bijverdiensten?

Als je naast je vaste werk of uitkering op een andere manier geld verdient (een bron van inkomen hebt), ben je voor de Belastingdienst een zogeheten ‘resultaatgenieter’. Dus voel je je na een bezorging een echte ‘resultaatgenieter’ ? Dan kan de belastingdienst jouw inkomsten zomaar als bijverdiensten zien. Je hebt dan inkomsten zonder dat er direct sprake is van een dienstverband of onderneming.

Moet ik bijverdiensten opgeven?

Oke leuk, maar moet ik mijn inkomsten uit Afvalophalen opgeven bij de belastingdienst? Dat hangt ervan af: maak je winst en was dat ook het doel?

Deed je het uit liefdadigheid en dekt de vergoeding slechts de kosten dan is het simpel; dan is er geen winst. Maar als je doelbewust extra geld verdiend, dan moet je deze winst opgeven.

Hoe moet ik bijverdiensten opgeven ?

Deze vul je in onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’. Vul hier je winst in (je totale ontvangen vergoeding min de kosten die hiervoor gemaakt zijn).

Belangrijk: wie een uitkering krijgt, heeft een informatieplicht over álle werkzaamheden, inclusief klusjes en vrijwilligerswerk. De instantie bepaalt per geval of het soort werk, de gewerkte uren of de inkomsten gevolgen hebben op de uitkering. Ook verschilt de belastingafdracht van bijverdiensten per uitkering.

Hoe controleerd de Belastingdienst dit ?

Voor de Belastingdienst zijn bijverdiensten lastig na te gaan. Dus waarom zou je dat extra geld niet gewoon zwart in je zak steken? ,,De verantwoordelijkheid voor het doen van een juiste aangifte ligt bij de indiener”. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je zelf bepaalt of er sprake is van inkomsten die je zou moeten opgeven.

Wil je graag makkelijk extra geld verdienen? Kijk bij onze advertenties, mogelijk valt er iets op je route, makkelijk verdient!

Bron: belastingdienst.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, dan proberen wij je zo goed en snel mogelijk te helpen.